تعداد بازدید: ۳۰۳
کد خبر: ۲۷۰۱۶
تاریخ انتشار: ۰۶ شهريور ۱۴۰۵ - ۱۴:۰۱ - 2026 28 August

رهن‌های نجومی در بازار مسکن نی‌ریز

نمای شهر افزایش شدید اجاره‌خانه در نی‌ریز این روز‌ها به یکی از مهمترین دغدغه‌های خانوار‌ها تبدیل شده است؛ موضوعی که هم مستأجران از آن گلایه دارند و هم مالکان، افزایش هزینه‌های ساخت‌وساز و نگهداری ملک را دلیل بالا رفتن نرخ‌ها می‌دانند. در این میان، به نظر می‌رسد هیچ‌یک از طرفین رضایت ندارند و هر دو خود را متضرر می‌دانند.
نویسنده : فاطمه زردشتی نی‌ریزی

زهرا، ۴۶ ساله، که برای یافتن خانه به یکی از بنگاه‌های املاک مراجعه کرده، می‌گوید تا یکی دو ماه پیش همراه خانواده‌اش در خانه پدرشوهرش زندگی می‌کرده‌اند، اما پس از فوت او ناچار به ترک آن خانه شده‌اند.

او می‌گوید: «شوهرم کارگر است و ماهانه بیشتر از ۲۰ تا ۲۵ میلیون تومان حقوق نمی‌گیرد. مانده‌ام باید چه خاکی به سرمان بریزیم.»

محمد ۳۸ ساله نیز که برای تمدید قرارداد اجاره مراجعه کرده، از افزایش ناگهانی مبلغ رهن می‌گوید: «سال گذشته ۳۰۰ میلیون تومان ودیعه و ماهی ۱۰ میلیون تومان اجاره می‌دادم؛ اما امسال صاحبخانه رهن کامل می‌خواهد و به کمتر از ۷۰۰ میلیون تومان هم راضی نیست.»

محسن گندمکار رئیس اتحادیه مشاوران املاک نی‌ریز، معتقد است هرچند مالکان نیز دلایل خود را دارند، اما گاهی نرخ‌های پیشنهادی منصفانه نیست.

او می‌گوید: «در زمان تمدید، مالکان گاه انتظار افزایش ۱۰۰ درصدی دارند، در حالی که مستأجران توان افزایش ۲۵ درصدی را هم به‌سختی دارند. از ابتدای امسال قیمت مصالح ساختمانی چند برابر شده و طبیعی است که قیمت ملک و اجاره نیز بالا برود.»

به گفته او، در حال حاضر بسیاری از مالکان ترجیح می‌دهند به جای اجاره ماهانه، ملک خود را به‌صورت رهن کامل واگذار کنند؛ زیرا این شیوه را از نظر اقتصادی سودآورتر می‌دانند.

یکی دیگر از مشاوران املاک نی‌ریز که در حوزه ساخت‌وساز نیز فعالیت دارد، می‌گوید تعیین نرخ اجاره بیش از آن که در اختیار بنگاه‌ها باشد، به تصمیم مالکان بستگی دارد.

او با اشاره به افزایش قابل‌توجه اجاره‌بها در یک سال اخیر، حضور برخی کارکنان صنایع بزرگ، رشد قیمت زمین و نحوه عرضه اراضی شهری را از عوامل مؤثر بر گرانی مسکن در نی‌ریز عنوان می‌کند. به گفته او، اگر شهرداری قیمت پایه مزایده را این قدر نجومی عرضه نکند و از طرفی زمین بیشتری در نقاط مختلف شهر تفکیک و عرضه کند، قیمت زمین، مسکن و در نهایت اجاره کاهش خواهد یافت.

امین چوبدار از دیگر مشاوران املاک، خشکسالی‌های اخیر و مهاجرت روستاییان به نی‌ریز را از دیگر عوامل افزایش تقاضا برای اجاره‌خانه می‌داند.

او می‌گوید: «اکثر مراجعه‌کنندگان بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان ودیعه دارند و می‌توانند ماهانه ۸ تا ۱۲ میلیون تومان اجاره پرداخت کنند؛ در حالی که بسیاری از مالکان به دنبال رهن کامل هستند.»

بهرام روشن از فعالان بازار املاک نیز معتقد است تعداد خانه‌های خالی برای اجاره در نی‌ریز بسیار محدود است و الان دیگر تورم را نسبت به ماه گذشته و اجاره خانه‌ها را هم طبق یک ماه پیش محاسبه می‌کنندکه فشار مضاعفی بر مستأجران وارد کرده است.

به گفته فعالان این بازار، افزایش اجاره‌بها تا جایی پیش رفته که برخی خانواده‌ها اکنون به دنبال اجاره تک‌اتاق، خانه در باغ‌ها یا حتی سکونت در روستا‌های اطراف نی‌ریز هستند؛ چرا که دیگر توان پرداخت اجاره در شهر را ندارند.

نظر شما
captcha
حروفي را كه در تصوير مي‌بينيد عينا در فيلد مقابلش وارد كنيد
پربازدیدها